Pasta mia! Cucina Siciliana! Ezer ízű Szicília…

Mediterrán olíva, borkóstolóval összekötött főzőkurzus és vacsora program

Nem véletlen, hogy Szicília gasztronómiája annyira izgalmas. A sziget konyhaművészetén a görögöktől kezdve a rómaiak, arabok, franciák, spanyolok és észak-afrikaiak mind-mind nyomot hagytak.

Csak példaképpen: a görögökre vezethető vissza az olíva, a méz használata, a rómaiak terjesztették el a tésztaféléket, az araboknak köszönhető a sokféle fűszer vagy az édességekben oly népszerű mandula, pisztácia használata, és a spanyolok közvetítésével az aztékoktól érkezett a csokoládé…
De lássuk, miket is tanultunk a kurzuson…

caponata siciliana – padlizsános ragú
csicseri borsó leves
saját készítésű házi sajttal töltött ravioli
pesto siciliano
brontei pisztáciás cannoli – modicai fekete csokoládval
Felszolgált szicíliai tájjellegű bio borok
grillo
frappato
curva Minore
nero d”avola
Menünk elkészítse során a világhírű, Michelin csillagos éttermeknek beszállító pianogrillo bio oliva olajokat használjuk, kóstoljuk.

RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK

Caponata

Hozzávalók
2 padlizsán kockákra vágva
1-2 szál zöld zeller felcsíkozva
1 répa kockákra vágva
2 kaliforniai paprika (piros) széles csíkokra szeletelve
20 dkg magozott olívabogyó
10 dkg kapribogyó leöblítve
1 marék fenyômag
1 marék mazsola
1 cukkini felkockázva
1 hagyma felcsíkozva
5 evôkanál ecet
5 evôkanál cukor
olívaolaj
10 levél menta (vagy bazsalikom)
2-3 evôkanál sûrített paradicsom
1 tk só

Elkészítés

  1. Egy nagy serpenyőben (lehet wok is) 3 ek olíva olajon pirítsuk meg a zellert, répát, paprikát, a cukkinit és a hagymát.
  2. Miután alaposan átsültek a zöldségek, (kb.10-15 perc), adjuk hozzá a sót és még 5-8 percig főzzük tovább. 
  3. Mindeközben olajon süssük ki külön a padlizsánt is
  4. Keverjük a padlizsánt a többi zöldséghez és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, az olívabogyót, fenyőmagot, mazsolát és a kapribogyót.
  5. Az édes-savanyú íz elérése érdekében öntsünk azonos mennyiségû cukrot valamint borecetet a serpenyőnkbe és pár percig még főzzük a ragut. A zöldségeknek nem kell teljesen szétfőniük, akkor jó ha kicsit még ropognak. 
  6. Végül szórjuk meg mentával vagy bazsalikommal.

A caponatat hidegen fogyasztjuk, a legjobb ha egy teljes éjszakát áll a hűtőben. 

Csicseriborsó leves

Hozzávalók
500 gr csicseriborsó
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
3 evk olívaolaj
3 répa
2 szár zöld zeller
1 babérlevél
1 ág rozmaring
1 tk szódabikarbóna 
só, bors

Elkészítés:

  1. Tegyük tálba a csicseriborsót, öntsünk rá bő hideg vizet és adjunk hozzá egy csipet szódabikarbóna.
  2. Áztassuk a csicseriborsót legalább 8 órán át.
  3. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és egy lábasban kevés olajon dinszteljük meg.
  4. A paradicsomot hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk apró darabokra és rakjuk rá a hagymára. 
  5. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a rozmaringot. 
  6. Keverjük a lábosba a csicseriborsót is és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.
  7. Alacsony lángon főzzük kb. fél órát 
  8. Közben vágjuk fel apró darabokra a répát és a zellert, majd adjuk ezt is, illetve a babérlevelet is a levelünkhöz. 
  9. Főzzük tovább a levest addig, amíg a csicseriborsó teljesen megpuhul.
  10. Tálaláskor locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és tegyünk mellé „crostini”-t (pirítóst).

Friss ricottával töltött ravioli

Hozzávalók

Töltelék
500 gr ricotta
1 tojás
1 kk majoránna

Tészta
300 gr durumliszt 
2 tojás
víz

Elkészítés

Tészta

  1. Tegyük a keverőtálba a lisztet és a tojást. Addig dagasszuk, amíg egy fényes, sima homogén masszát kapunk belőle. Ha kell, adagolhatunk hozzá kevés vizet. Tegyük félre letakarva kb. 15 percre.

Töltelék

  1. A ricottát kikeverjük egy lazán felvert tojással, ízesítjük sóval, majoránnával. 

A ravioli összeállítása

    1. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd kb 5 cm-el beljebb a felső szélétől, egy sorban teáskanálnyi tölteléket helyezünk 3-4 cm kihagyásokkal. Ráhajtjuk az egy sornyi üres tésztát felülről, majd ezt követően egy ravioli szaggatóval (vagy derelye vágóval), vagy egy késsel négyzeteket vágunk ki. Jól lenyomkodjuk a raviolik szélét, hogy nehogy a töltelék kifolyjon.
    2. A raviolit lobogó, sós vízben kb.1-2 perc alatt főzzük puhára. 

Pesto siciliano

Hozzávalók
1 marék pucolt mandula 
100 gr cacciocavallo sajt reszelve (lehet grana padana, parmezán vagy pecorino sajt is)
1 csokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott koktél paradicsom
1-2 dl jó minőségű olívaolaj és ízlés szerint

Elkészítés

  1. A mandulát és a megpucolt fokhagymát robotgépbe tesszük és leturmixoljuk.
  2. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett bazsalikom leveleket, a pucolt koktélparadicsomokat és a sajtot is. 
  3. Fokozatosan csurgassuk bele az olívaolajat is.

Kedvet kaptál további kurzusainkhoz? Jelentkezz!

Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.