Kalandozás a török gasztronómiában Afiyet olsun-tól Ziyade olsunig

Ha ezt hallod, talán Isztambulban vagy és vendéglátód azt kívánta, hogy legyen jó egészséged és étvágyad, viszonzásul az étkezés végén azt kérted, hogy hozzon Isten bőséget a házára.

Törökország rendkívül gazdag gasztronómiával büszkélkedhet, hiszen területe óriási. A mediterrán klíma ideális termőhely a finomabbnál finomabb gyümölcsök és zöldségek számára. Több ezer kilométernyi  tengerpartot  és hegyvidéki fennsíkok sokaságát mondhatja magáénak, így nem csoda, hogy a változatos tájegységeken más-más ételek a jellemzők.

EASE Therapy Török Kurzus

A török gasztronómia leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, a paradicsom, a fokhagyma és az uborka, szerencsénkre hazánkban is bővelkedünk ezekből az alapanyagokból.

A törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. Leginkább használt fűszereik a petrezselyem, a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű.

A török konyha nagyon hosszú múltra tekint vissza, a perzsa, kurd, arab, örmény valamint a mediterrán ízvilág is hatással volt rá.

Végül, de nem utolsó sorban egy kis ízelítő az EASE Therapy török kurzusának repertoárjából:

Vöröslencse leves
Meze válogatás
Dolma – töltött szőlőlevél
Köfte
Pide – török pizza
Sütlac -Sült rizspuding

Kedvet kaptál? Jelentkezz japán kurzusunkra!

Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.

Belépő: 23.000 Ft

További információt kérek

Vedd igénybe első-bálozó kedvezményünket!

párosan szép 24.180 Ft/2 fő áron első alkalommal
További információt kérek

RECEPTAJÁNLÓ

Sült rizspuding – Sütlac

Hozzávalók:
100 gr rizs
100 gr keményítő
250 gr cukor
500 ml víz
1 liter tej
1 evőkanál vanília kivonat
fahéj

Elkészítés:

    1. A rizst pirítsuk meg, majd öntsük fel vízzel, lefedve addig főzzük míg a rizs magába nem szívja a vizet.
    2. Ekkor öntsük rá 900 ml tejet és a cukrot, forrásig melegítsük.
    3. Közben a maradék tejben keverjük el a keményítőt. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve adjuk a rizses keverékhez.
    4. Végül mehet bele a vanília kivonat és egy csipet só.
    5. Fedő nélkül, alacsony lángon főzzük, közben folyamatosan keverjük. Kb. 15 perc után hozzuk le tűzről és adagoljuk ki tűzálló tálkákba.
    6. A tálkákat rendezzük tepsire, adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tálkák feléig érjen, 180 fokos sütőben 20 percig süssük