Pasta mia! Cucina Siciliana! Ezer ízű Szicília…
Mediterrán olíva, borkóstolóval összekötött főzőkurzus és vacsora program
Nem véletlen, hogy Szicília gasztronómiája annyira izgalmas. A sziget konyhaművészetén a görögöktől kezdve a rómaiak, arabok, franciák, spanyolok és észak-afrikaiak mind-mind nyomot hagytak.
Csak példaképpen: a görögökre vezethető vissza az olíva, a méz használata, a rómaiak terjesztették el a tésztaféléket, az araboknak köszönhető a sokféle fűszer vagy az édességekben oly népszerű mandula, pisztácia használata, és a spanyolok közvetítésével az aztékoktól érkezett a csokoládé…
De lássuk, miket is tanultunk a kurzuson…

caponata siciliana – padlizsános ragú
csicseri borsó leves
saját készítésű házi sajttal töltött ravioli
pesto siciliano
brontei pisztáciás cannoli – modicai fekete csokoládval
Felszolgált szicíliai tájjellegű bio borok
grillo
frappato
curva Minore
nero d”avola
Menünk elkészítse során a világhírű, Michelin csillagos éttermeknek beszállító pianogrillo bio oliva olajokat használjuk, kóstoljuk.
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Caponata
Hozzávalók
2 padlizsán kockákra vágva
1-2 szál zöld zeller felcsíkozva
1 répa kockákra vágva
2 kaliforniai paprika (piros) széles csíkokra szeletelve
20 dkg magozott olívabogyó
10 dkg kapribogyó leöblítve
1 marék fenyômag
1 marék mazsola
1 cukkini felkockázva
1 hagyma felcsíkozva
5 evôkanál ecet
5 evôkanál cukor
olívaolaj
10 levél menta (vagy bazsalikom)
2-3 evôkanál sûrített paradicsom
1 tk só
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben (lehet wok is) 3 ek olíva olajon pirítsuk meg a zellert, répát, paprikát, a cukkinit és a hagymát.
- Miután alaposan átsültek a zöldségek, (kb.10-15 perc), adjuk hozzá a sót és még 5-8 percig főzzük tovább.
- Mindeközben olajon süssük ki külön a padlizsánt is
- Keverjük a padlizsánt a többi zöldséghez és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, az olívabogyót, fenyőmagot, mazsolát és a kapribogyót.
- Az édes-savanyú íz elérése érdekében öntsünk azonos mennyiségû cukrot valamint borecetet a serpenyőnkbe és pár percig még főzzük a ragut. A zöldségeknek nem kell teljesen szétfőniük, akkor jó ha kicsit még ropognak.
- Végül szórjuk meg mentával vagy bazsalikommal.
A caponatat hidegen fogyasztjuk, a legjobb ha egy teljes éjszakát áll a hűtőben.
Csicseriborsó leves
Hozzávalók
500 gr csicseriborsó
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
3 evk olívaolaj
3 répa
2 szár zöld zeller
1 babérlevél
1 ág rozmaring
1 tk szódabikarbóna
só, bors
Elkészítés:
- Tegyük tálba a csicseriborsót, öntsünk rá bő hideg vizet és adjunk hozzá egy csipet szódabikarbóna.
- Áztassuk a csicseriborsót legalább 8 órán át.
- A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és egy lábasban kevés olajon dinszteljük meg.
- A paradicsomot hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk apró darabokra és rakjuk rá a hagymára.
- Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a rozmaringot.
- Keverjük a lábosba a csicseriborsót is és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.
- Alacsony lángon főzzük kb. fél órát
- Közben vágjuk fel apró darabokra a répát és a zellert, majd adjuk ezt is, illetve a babérlevelet is a levelünkhöz.
- Főzzük tovább a levest addig, amíg a csicseriborsó teljesen megpuhul.
- Tálaláskor locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és tegyünk mellé „crostini”-t (pirítóst).
Friss ricottával töltött ravioli
Hozzávalók
Töltelék
500 gr ricotta
1 tojás
1 kk majoránna
só
Tészta
300 gr durumliszt
2 tojás
víz
Elkészítés
Tészta
- Tegyük a keverőtálba a lisztet és a tojást. Addig dagasszuk, amíg egy fényes, sima homogén masszát kapunk belőle. Ha kell, adagolhatunk hozzá kevés vizet. Tegyük félre letakarva kb. 15 percre.
Töltelék
- A ricottát kikeverjük egy lazán felvert tojással, ízesítjük sóval, majoránnával.
A ravioli összeállítása
-
- A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd kb 5 cm-el beljebb a felső szélétől, egy sorban teáskanálnyi tölteléket helyezünk 3-4 cm kihagyásokkal. Ráhajtjuk az egy sornyi üres tésztát felülről, majd ezt követően egy ravioli szaggatóval (vagy derelye vágóval), vagy egy késsel négyzeteket vágunk ki. Jól lenyomkodjuk a raviolik szélét, hogy nehogy a töltelék kifolyjon.
- A raviolit lobogó, sós vízben kb.1-2 perc alatt főzzük puhára.
Pesto siciliano
Hozzávalók
1 marék pucolt mandula
100 gr cacciocavallo sajt reszelve (lehet grana padana, parmezán vagy pecorino sajt is)
1 csokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott koktél paradicsom
1-2 dl jó minőségű olívaolaj és ízlés szerint só
Elkészítés
- A mandulát és a megpucolt fokhagymát robotgépbe tesszük és leturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a lecsöpögtetett bazsalikom leveleket, a pucolt koktélparadicsomokat és a sajtot is.
- Fokozatosan csurgassuk bele az olívaolajat is.