Ínycsiklandozó vajas francia péksütemények a saját boulangerie-dben? Mától nem lehetetlen.
Nem kell Párizsba utaznod, hogy a frissen sült péksütemény illata elcsábítson, ahogy a roppanós vajas tészta gőze keveredik a forró fahéjjal, almával…, croissant kurzusunk után elég kimenned a saját konyhádba.
Az otthon elkészült vajas tészta nem összehasonlítható a vásárolt tésztával! A családunk, barátaink mosolya is megfizethetetlen élményt nyújt. Na, ez már elegendő indok arra, hogy rászánjuk az időnk a hajtogatásra. Nincs más teendőd, mint követni a recepteket.

croissant
pain au chocolat
pain au raisins
palmier
chaussons aux pommes
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Élesztős leveles tészta
Hozzávalók
Alaptészta
250 g liszt
125 g víz
1,5 ek cukor
10 g élesztő
1 tk só
150 g vaj
Elkészítés
- Mérjük ki a lisztet egy nagy tálba, majd a közepébe hagyjunk egy nagy krátert a folyékony résznek.
- A kráterbe tegyük bele a meleg vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk így egy pár percig, amíg elkezd buborékolni.
- Keverjük össze a tésztát, majd adjuk hozzá a sót. Dolgozzuk össze, fedjük le és hagyjuk pihenni 10 percig.
- Itt a dagasztásnál a tészta oldalába belecsípünk, kihúzzuk és ezt a közepébe nyomjuk. Fordítsuk el 90 fokkal és ismét csípjünk bele és nyomjuk a közepébe. Ezt kb. 10 alkalommal csináljuk meg míg a tészta szép ruganyos lesz.
- Újra lefedjük és 10 perc pihentetés.
- Csipkedés és lefed. 10 perc pihentetés.
- Újra csipkedés és lefed. 10 perc pihentetés.
- Csipkedés és lefed. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
Másnap
- Kivesszük a tésztánk. Négyzetet nyújtunk belőle. Fontos a hideg tészta!
- A közepébe tesszük a vajat, majd mint egy borítékot behajtogatjuk. Ha szükséges hajtsuk is picit egymásra, hogy tökéletesen fedje a vajat és csipkedjük össze a tésztát.
- Egy sodrófával megütögetjük függőlegesen és vízszintesen is a borítékunk, ügyelve arra, hogy a vaj egyenletesen osztódjon el a tésztánkban. Majd elkezdjük ütögetni középről fel, majd középről le, kb. 1 cm vastagra. (téglalap alak)
- Kezdődhet a hajtogatás.
- Szimplahajtás, hosszanti irányban ütögetés, duplahajtás, pihentetés hűtőben 10-30 perc
- Ütöhetés, szimplahajtás, hosszanti irányban ütögetés, duplahajtás, pihentetés hűtőben 10-30 perc
Croissant
Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás vagy cukorszirup
Elkészítés
- Kinyújtjuk a tésztát 20×50 cm-es lappá. Vágjuk háromszögekre, a rövidebb oldalánál vágunk egy behajtást.
- Kicsit húzzuk szét az alját a bevágásnál és tekerjük fel.
- Kelesszük 10-20 percig. Lekenjünk felvert tojással.
- Előmelegített sütőben 220 fokon sütjük 15-20 percig gőzös sütőben. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a croikat is megspricceljük vízzel)
Csokis párnácska
(Pain au chocolat)
Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
1 tábla csoki
Elkészítés
- Kinyújtjuk a tésztát 20×60 cm-es lappá. Vágjuk 5 db hosszanti csíkot bele, és ezt felezzük meg keresztbe.
- Az egyik végébe és a másik végébe is törjünk csokoládét.
- Mindkét irányból kezdjük el feltekerni, amikor összeér fordítsuk meg és úgy helyezzük tepsibe.
- Kelesszük 10-20 percig. Lekenjünk felvert tojással.
- Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a párnácskákat is megspricceljük vízzel)
Vaníliás-mazsolás csiga
(Pain au raisins)
Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
Krémhez
150 g mazsola
20 g liszt
10 g keményítő
250 g tej
1 tojás
50 g cukor
vanília
Krém elkészítése
- Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet a keményítővel és a tej negyedével míg sima lesz. Keverjük hozzá a tojást is.
- A tejet a cukorral és vaníliával keverjük addig míg elolvad benne a szárazanyag. Ezt sűrű kevergetés közben öntsük hozzá a tojásos lisztes tejhez. Ezt öntsük vissza a lábasba és melegítsük fel míg elkezd sűrűsödni, még plusz 2 percig melegítsük.
- Öntsük egy tálba a vanília krémünk és közvetlen tegyünk rá frissentartró-fóliát, hogy ne bőrösödjön be.
Elkészítés
- Kinyújtjuk a tésztát 30×50 cm-es lappá. Kenjük meg a krémmel. Szórjuk rá a mazsolát.
- Tekerjük fel a tésztánk és vágjunk 2 cm-es csigákat belőle.
- Kelesszük 10-20 percig. Lekenjünk felvert tojással.
- Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a csigákat is megspricceljük vízzel)
Fahéjas pálmalevél
(Palmier)
Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
10 dkg barnacukor
1,5 tk fahéj
Elkészítés
- Kinyújtjuk a tésztát 30×50 cm-es lappá. Szórjuk meg a fahéjas cukor ¾-ével. Újra nyújtsunk picit a tésztán, hogy a fahéjas cukor beleragadjon a tésztába. Mindkét irányból hajtsuk be a tésztát a közepére.
- Újból szórjuk meg fahéjas cukorral és nyújtsuk meg egy picit. Hajtsuk félbe.
- Vágjunk 2 cm-es csíkokat belőle, amit helyezzünk a sütőlapra. Kenjük le a felvert tojással és újra cukrozzuk meg a tetejét.
- Kelesszük 10-20 percig.
- Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a pálmalevelet is megspricceljük vízzel)
Almás táska
(Chaussons aux pommes)
Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
4 db nagyobb alma
1 tk fahéj
2 ek cukor
Elkészítés
- Almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a fahéjat és a cukrot, majd lassú tűzön 10 percig rotyogtatjuk.
- Kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm magasra. Kerek kiszúróval kiszúrkáljuk és az almatöltelékből teszünk bele kb. 1 evőkanálnyit.
- Hajtsuk félbe. Kenjük le a tésztát, majd díszítsük beirdalással (levélfonák, csíkok)
- Kelesszük 10-20 percig.
- Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a táskákat is megspricceljük vízzel.