Végre kipróbálhattad, hogyan tudsz olyan hamburgert készíteni, amelyben csupa tápláló, egészséges alapanyag van, így nem kell lemondanod erről a fogásról sem!
Mindjárt kétfélét is tanultunk
A Balkán Burgert déli szomszédjaink finomságai ihlették. Különlegessége a paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült ajvár, mely rögtön meg is adja az egész étel pikantériáját. Van benne az ajváron kívül rukkola, paradicsom, marhahús pogácsa, feta sajt, pácolt lilahagyma, majonéz és sült répa. Egy igazi ízbomba!
A British Burgert az európai szigetország ihlette. Felhasználjuk az angolok által magasztalt bacont és cheddar sajtot, és készítünk hozzá házi majonézt is.

Egészséges, szezámos tönkölyös buci
Karamellizált hagyma
Házi majonéz
Ajvár
Házi húspogácsa (vega alternatíva: fűszeres fetasajttal töltött gombafejek)
Cékla chips, répa chips, zeller chips
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Tönkölybúzás hamburger buci
Hozzávalók
350 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
350 g fehér tönkölybúza liszt
420 g joghurt
1,5-2 tk. só
70 g cukor/fruktóz
40 g friss élesztő
60 g olaj/vaj/kókuszzsír
1 db L tojás
Elkészítés
- Tegyük egy tálba az összes hozzávalót. Ügyeljünk arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
- Dagasszuk addig a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük körülbelül 40-45 percig.
- Ha megkelt, gyúrjuk át még egyszer, és vágjuk hat egyenlő részre. Formázzunk belőle zsemléket, majd helyezzük a bucikat liszttel megszórt sütőpapírra.
- Takarjuk le őket egy konyharuhával és további 15 percig kelesszük őket.
- Kenjük meg a tetejüket felvert tojással és szórjuk meg őket szezámmaggal.
- Előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük.
Balzsamecetes hagymalekvár
Hozzávalók
3 fej vöröshagyma
1/2 tk. só
4 ek. kókuszzsír
1 tk. kakukkfű (lehetőleg friss)
bors
2 ek. méz
2 ek. balzsamecet
Elkészítés
- Karikázzuk fel a hagymát.
- Kókuszzsíron kezdjük el párolni. Alacsonyabb hőmérsékleten pároljuk, nehogy odakapjon.
- Adjuk hozzá a kakukkfüvet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Amikor elkezd karamellizálódni, akkor hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet.
- Pár perc alatt összeforraljuk
Házi ajvár
Hozzávalók
5-6 db nagyobb kápia paprika
1-2 ek. kókuszzsír/olaj
1 nagy csipet só
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
Elkészítés
- Mossuk meg a paprikákat, majd vágjuk őket félbe. A olvasztott kókuszzsírral kenjünk ki egy tepsit. Héjukkal lefelé tegyük a paprikákat a tepsibe. Sózzuk, borsozzuk őket ízlés szerint, majd locsoljuk meg a kókuszzsír másik felével.
- Előmelegített 200 fokos sütőben süssük 15 percet, majd fordítsuk meg és süssük további 15 percet a paprikákat. Akkor jó, ha „odakapott” a paprika héja.
- Ha kész, vegyük ki a sütőből és takarjuk le alufóliával a tepsit. Ha kihűlt távolítsuk el a paprika szárát, magokat és húzzuk le a héját, hogy csak a húsa maradjon. Egy késes robotgépben, vagy botmixerrel pürésítsük össze a fokhagymával és lilahagymával.
- A paprikakrémet és forraljuk össze. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Pácolt lilahagyma
Hozzávalók
1 fej lilahagyma
1/2 citrom leve
só, bors
Elkészítés
- Vékonyan szeleteljük fel a lilahagymát, majd áztassuk fél citrom kifacsart levébe.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk
Sült gyökérzöldségek
Hozzávalók
répa, paszternák, zeller,…
1-2 ek. kókuszzsír
só, bors
Elkészítés
- A hasábokra vágott zöldségeket ízlés szerint fűszerezzük, locsoljuk meg olvasztott kókuszzsírral.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.
Kakukkfüves marhahúspogácsa
Hozzávalók
1 kg jó minőségű darált marhahús (szobahőmérsékletű)
1 tk. kakukkfű
só, bors
+bacon sütni
Elkészítés
- A marhahúst keverjük össze a fűszerekkel és hagyjuk pihenni, majd formáljunk belőle 10-20 dkg-os pogácsákat.
- Süssük meg a bacont egy forró száraz serpenyőben.
- A bacon zsírjából a felesleget tegyük félre.
- A maradék zsiradékon kezdjük el sütni a húspogácsákat. Fontos, hogy nagyon forró legyen a serpenyő! Három-négy percig süssük egyik oldalát, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is ennyi ideig. A sütési idő függ a pogácsa vastagságától, valamint attól, hogy mennyire szeretnénk átsütni.
Fokhagymás majonéz
Hozzávalók
1 tojás sárgája
100-150 g étolaj
1 tk. mustár
1-2 ek. citromlé
só, bors
1 gerezd fokhagyma
Szükség esetén édesítő
Elkészítés
- Keverjük ki a tojás sárgáját a mustárral egy habverő segítségével.
- folyamatos keverés mellett adagoljuk apránként hozzá az olajat.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a citromlevet.
Csodás csoki torta
Hozzávalók
Tészta
6 db tojás
130 g vaj
250 g fekete csoki
50 g liszt
150 g cukornak megfelelő édesítő
Máz
100 g fekete csoki
20 g vaj
60 g víz
60 g cukornak megfelelő édesítő
Elkészítés
Tészta
- A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Tegyük félre.
- A vajat a csokoládéval, cukorral olvasszuk meg.
- Adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a tojások sárgáját, keverjük ki.
- Adjuk hozzá a lisztet, keverjük el.
- A masszát forgassuk össze e fehérjével óvatosan, ne törjük össze.
- Kivajazott formában süssük 25-30 percet 180 fokon előmelegített sütőben. Máz
- Olvasszuk meg a csokoládét a vízzel és a cukorral, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
- Adjuk hozzá a vajat, hogy a massza szép fényes legyen.
- Az kisült tortán egyenletesen oszlassuk el.