Ínycsiklandozó vajas francia péksütemények a saját boulangerie-dben? Mától nem lehetetlen.

Nem kell Párizsba utaznod, hogy a frissen sült péksütemény illata elcsábítson, ahogy a roppanós vajas tészta gőze keveredik a forró fahéjjal, almával…, croissant kurzusunk után elég kimenned a saját konyhádba.

Az otthon elkészült vajas tészta nem összehasonlítható a vásárolt tésztával!  A családunk, barátaink mosolya is megfizethetetlen élményt nyújt. Na, ez már elegendő indok arra, hogy rászánjuk az időnk a hajtogatásra. Nincs más teendőd, mint követni a recepteket.

croissant
pain au chocolat
pain au raisins
palmier
chaussons aux pommes

RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK

Élesztős leveles tészta

Hozzávalók
Alaptészta
250 g liszt
125 g víz
1,5 ek cukor
10 g élesztő
1 tk só
150 g vaj 

Elkészítés

  1. Mérjük ki a lisztet egy nagy tálba, majd a közepébe hagyjunk egy nagy krátert a folyékony résznek.
  2. A kráterbe tegyük bele a meleg vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk így egy pár percig, amíg elkezd buborékolni.
  3. Keverjük össze a tésztát, majd adjuk hozzá a sót. Dolgozzuk össze, fedjük le és hagyjuk pihenni 10 percig.
  4. Itt a dagasztásnál a tészta oldalába belecsípünk, kihúzzuk és ezt a közepébe nyomjuk. Fordítsuk el 90 fokkal és ismét csípjünk bele és nyomjuk a közepébe. Ezt kb. 10 alkalommal csináljuk meg míg a tészta szép ruganyos lesz.
  5. Újra lefedjük és 10 perc pihentetés.
  6. Csipkedés és lefed. 10 perc pihentetés.
  7. Újra csipkedés és lefed. 10 perc pihentetés.
  8. Csipkedés és lefed. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni a hűtőben.

Másnap

  1. Kivesszük a tésztánk. Négyzetet nyújtunk belőle. Fontos a hideg tészta!
  2. A közepébe tesszük a vajat, majd mint egy borítékot behajtogatjuk. Ha szükséges hajtsuk is picit egymásra, hogy tökéletesen fedje a vajat és csipkedjük össze a tésztát.
  3. Egy sodrófával megütögetjük függőlegesen és vízszintesen is a borítékunk, ügyelve arra, hogy a vaj egyenletesen osztódjon el a tésztánkban. Majd elkezdjük ütögetni középről fel, majd középről le, kb. 1 cm vastagra. (téglalap alak)
  4. Kezdődhet a hajtogatás.
  5. Szimplahajtás, hosszanti irányban ütögetés, duplahajtás, pihentetés hűtőben 10-30 perc
  6. Ütöhetés, szimplahajtás, hosszanti irányban ütögetés, duplahajtás, pihentetés hűtőben 10-30 perc

Croissant

Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás vagy cukorszirup

Elkészítés

  1. Kinyújtjuk a tésztát 20×50 cm-es lappá. Vágjuk háromszögekre, a rövidebb oldalánál vágunk egy behajtást.
  2. Kicsit húzzuk szét az alját a bevágásnál és tekerjük fel.
  3. Kelesszük 10-20 percig. Lekenjünk felvert tojással.
  4. Előmelegített sütőben 220 fokon sütjük 15-20 percig gőzös sütőben. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a croikat is megspricceljük vízzel)

Csokis párnácska

(Pain au chocolat)

Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
1 tábla csoki

Elkészítés

  1. Kinyújtjuk a tésztát 20×60 cm-es lappá. Vágjuk 5 db hosszanti csíkot bele, és ezt felezzük meg keresztbe.
  2. Az egyik végébe és a másik végébe is törjünk csokoládét.
  3. Mindkét irányból kezdjük el feltekerni, amikor összeér fordítsuk meg és úgy helyezzük tepsibe.
  4. Kelesszük 10-20 percig. Lekenjünk felvert tojással.
  5. Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a párnácskákat is megspricceljük vízzel)

Vaníliás-mazsolás csiga

(Pain au raisins)

Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás

Krémhez

150 g mazsola
20 g liszt
10 g keményítő
250 g tej
1 tojás
50 g cukor
vanília

Krém elkészítése

  1. Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet a keményítővel és a tej negyedével míg sima lesz. Keverjük hozzá a tojást is.
  2. A tejet a cukorral és vaníliával keverjük addig míg elolvad benne a szárazanyag. Ezt sűrű kevergetés közben öntsük hozzá a tojásos lisztes tejhez. Ezt öntsük vissza a lábasba és melegítsük fel míg elkezd sűrűsödni, még plusz 2 percig melegítsük.
  3. Öntsük egy tálba a vanília krémünk és közvetlen tegyünk rá frissentartró-fóliát, hogy ne bőrösödjön be. 

Elkészítés

  1. Kinyújtjuk a tésztát 30×50 cm-es lappá. Kenjük meg a krémmel. Szórjuk rá a mazsolát.
  2. Tekerjük fel a tésztánk és vágjunk 2 cm-es csigákat belőle.
  3. Kelesszük 10-20 percig. Lekenjünk felvert tojással.
  4. Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a csigákat is megspricceljük vízzel)

Fahéjas pálmalevél

(Palmier)

Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
10 dkg barnacukor
1,5 tk fahéj

Elkészítés

  1. Kinyújtjuk a tésztát 30×50 cm-es lappá. Szórjuk meg a fahéjas cukor ¾-ével. Újra nyújtsunk picit a tésztán, hogy a fahéjas cukor beleragadjon a tésztába. Mindkét irányból hajtsuk be a tésztát a közepére.
  2. Újból szórjuk meg fahéjas cukorral és nyújtsuk meg egy picit. Hajtsuk félbe.
  3. Vágjunk 2 cm-es csíkokat belőle, amit helyezzünk a sütőlapra. Kenjük le a felvert tojással és újra cukrozzuk meg a tetejét.
  4. Kelesszük 10-20 percig. 
  5. Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a pálmalevelet is megspricceljük vízzel)

Almás táska

(Chaussons aux pommes)

Hozzávalók
1 leveles tészta
1 tojás
4 db nagyobb alma
1 tk fahéj
2 ek cukor

Elkészítés

  1. Almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a fahéjat és a cukrot, majd lassú tűzön 10 percig rotyogtatjuk.
  2. Kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm magasra. Kerek kiszúróval kiszúrkáljuk és az almatöltelékből teszünk bele kb. 1 evőkanálnyit.
  3. Hajtsuk félbe. Kenjük le a tésztát, majd díszítsük beirdalással (levélfonák, csíkok)
  4. Kelesszük 10-20 percig. 
  5. Előmelegített sütőbe 220 fokon sütjük 12-15 percig gőzös sütőbe. (egy kis edényben víz van a sütő aljában és a táskákat is megspricceljük vízzel.

Kedvet kaptál további kurzusainkhoz? Jelentkezz!

Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.