Dolce vita, felicitá, vino, buon appetito… minden, amit olaszul tudni érdemes, illetve pár elengedhetetlen recept az esti sütéshez, főzéshez mediterrán barátainktól.

Ha mindezekkel már elkészültél, várunk vissza PASTA és SZICÍLIAI kurzusunkra is a bővebb tudásért.

Haladj velünk lépésről lépésre az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás útján, hisz „chi va piano, va sano e va lontano”.

olasz paradicsomleves friss bazsalikommal, parmezánnal
házi besamel mártás
bolognai Ragu
lasagne tészta
pizza margarita
tiramisu

RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK

Pizza Margarita

Hozzávalók
Tészta
220 g langyos víz
1 tk cukor
20 g élesztő
400 g liszt
30 g extra szűz olíva olaj
1 tk só
300 g mozzarella sajt 

Paradicsom szósz
400 g paradicsom
20 g exra szűz olíva olaj
6 gerezd fokhagyma
100 g vöröshagyma
5 g oregánó
15- 20 levél bazsalikom
 1 tk bors
1-2 tk só

Elkészítés
Reszeljük le a sajtot, tegyük félre.
Tészta

  1. Keverjük el az élesztőt a cukorral kb. 37 fokos vízben.
  2. Adjuk hozzá egy tálban a többi hozzávalót, úgy hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztős vízzel, majd dagasszuk össze.
  3. Hagyjuk pihenni letakarva 1-2 órát, majd nyújtsuk ki.

Paradicsom szósz

  1. Aprítsuk fel a vöröshagymát, majd dinszteljük meg olajon.
  2. Pürésítsük le a paradicsomot mixerrel.
  3. Tegyünk mindent főzőedénybe a bazsalikom és a fokhagyma kivételével, és főzzük addig amíg szósszá nem sűrűsödik.
  4. Adjuk hozzá a kimaradt hozzávalókat és mixeljük újra.
  5. Tegyük a szószt a kinyújtott tésztára, szórjuk meg sajttal, majd süssük 240 fokon előmelegített sütőben 12-15 percig.

Lasagne al Forno

Hozzávalók
Ragú
800 gr sertés és marhahús vegyesen, 3×3-as kockákra vágva vagy darálva
200 gr zöldség (hagyma, répa, zeller)
60 gr extra szűz olivaolaj
100 gr száraz fehérbor
300 gr paradicsompüré
só, bors
200 gr parmezán

Tészta
300 gr liszt 
70 gr spenótpüré (opcionális) 
2 tojás
1 ek extra szűz olivaolaj

Bechamel szósz
40 g vaj
40 g liszt
500 g tej
½ tk só
1 csipet bors
1 csipet szerecsen

Elkészítés
Bechamel

  1. Olvasszuk meg a vajat.
  2. Adjuk hozzá és keverjük el csomómentesen a liszttel, úgy hogy nem vesszük le a tűzről, dinszteljük össze (kb. 3 perc).
  3. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és főzzük 5-6 percet 90 fokon intenzív keverés mellett (akár habverővel keverve).
  4. Őröljük meg a parmezánt darálóban, tegyük félre egy tálban.

Tészta

  1.  Tegyük a keverőtálba a lisztet és a spenótot csipet sóval és keverjük össze.
  2.  Adjuk hozzá a tojást és az olajat és dagasszuk. Tegyük félre letakarva 15percre kelni.

Bolognese szósz

  1.  Daráljuk meg a húst és tegyük félre.
  2.  Aprítsuk fel a vegyes zöldségeket vagy mixeljük le apróra.
  3.  Adjuk hozzá serpenyőhöz az olajjal és pároljuk meg 5 perc alatt.
  4.  Adjuk hozzá a darált húst és főzzük 10 percet.
  5.  Adjuk hozzá a fehérbort és főzzük tovább 10 percig.
  6.  Adjuk hozzá a paradicsompürét és a fűszereket és főzzük készre további 5 perc alatt, tegyük félre egy tálba.
  7.  Amíg a hús fő, nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk 12 db 20x10cm-es lapra.
  8. A tésztalapokat főzzük elő sós vízben 5 percig, csöpögtessük le, és tegyük egymásra őket sütőpapírral elválasztva konyharuhán.

Lasagne összeállítása

  1.  Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2.  Vajazzunk ki egy jénait, tegyünk az aljára egy réteg bolognai szószt.
  3.  Tegyünk rá egy réteg tésztát, majd bolognait, rá parmezánt, erre bechamelt – ezt ismételjük, amíg tart az alapanyagokból. A vége bechamel legyen parmezánnal szórva. 180C-os sütőben süssük 20-30percig.

Tiramisu

Hozzávalók
Piskóta
4 tojás
120 gr cukor 
100 gr liszt 
40 gr keményítő 
csipet só

Massza
2 tojás
150 gr cukor 
500 gr mascarpone
400 gr erős hideg kávé
20 gr kakaópor

Elkészítés
Piskóta

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
  2. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük sóval a keverőedénybe és verjük kemény habbá. Tegyük félre egy tálba.
  3. A tojás sárgákat és a cukrot tegyük a keverőbe, verjük habosra. Tegyük hozzá a lisztet és a fehérje habot, keverjük össze. Kenjük fel a tésztát egy kb. 30×35 cm-es sütőpapírral bélelt sütőlapra és süssük 12percig 180C-on. Ha kisült, hűtsük ki. Pohárral vagy szaggatóval vágjunk 24db kerek kis piskótadarabot belőle.

Massza

  1. Tegyük a tojást és a cukrot a keverőedénybe és verjük habbá.
  2. Keverjük tovább 2 percig alacsonyabb fokozaton és menet közben adjuk hozzá a mascarponét.
  3. Áztassuk be a piskótakorongokat a kávéba, finoman nyomkodjuk ki őket, hogy éppen csak nedvesek legyenek. A tálalópoharak aljára tegyünk 1-1 db piskótát, tegyük rá a mascarpone krémet és a tetejét szórjuk be kakaóporral. Ismételjük ezt, amíg tart a hozzávalókból. Kb. 8 pohár lesz 3 réteggel. Hűtőben pihentessük min. 1 órát, utána rögtön fogyasszuk.

Olasz paradicsomleves parmezánnal, friss bazsalikommal

Hozzávalók 4 főre
100 g    vöröshagyma
20 g olíva olaj
1000 g paradicsom
4 gerezd fokhagyma
100 g parmezán sajt
1 csipet bors
1 tk só
1 csokor bazsalikom

Elkészítés

  1. Olajon dinszteljük meg a hagymát.
  2. Pürésítsük le a paradicsomot turmixgép segítségével.
  3. Főzzük 10 percet, maximum 90 fokon.
  4. Adjuk hozzá a maradék hozzávalót és botmixerrel 1 percet mixeljük össze.

Kedvet kaptál további kurzusainkhoz? Jelentkezz!

Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.