Bonjour petit cuisine!
A francia gasztronómia egy életérzés, szenvedélyesen főznek és fogyasztják is el ételeiket. Imádják a sok apró fogást és sokszínű ételeiket. Minden érzelem tükröződik ízvilágukban.
Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a lenti fogásokhoz. BON APPÉTIT!

bagett, frissen köpült házi fokhagymás vajjal
francia hagymaleves, az eredeti Soupe a L’Oignon
quiche Lorraine
fordított paradicsomos pite
créme brulée
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Bagett
Hozzávalók
200 g langyos víz
50 g langyos tej
1 tk cukor
20 g élesztő
400 g liszt
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 tk só
Elkészítés
- Keverjük el az élesztőt a cukorral kb. 37 fokos vízben.
- Adjuk hozzá egy tálban a többi hozzávalót, úgy hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztős vízzel, majd dagasszuk össze.
- Kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületre borítjuk, majd három, egyforma darabba vágjuk.
- Megformázzuk a bagetteket, és a sütőlemezre helyezzük őket.
- Letakarjuk, majd kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük. A sütőt 200 fokra állítjuk.
- A megkelt tésztán egy éles pengével bevágásokat ejtünk, majd vízzel alaposan permetezzük (gőzt imitálunk) 20 perc alatt ropogósra sütjük.
- Amint kivesszük a sütőből kevés vízzel permetezzük, hogy a héja szép fényes legyen.
Hagymaleves
Soupe a L’Oignon
Hozzávalók
1 kg hagyma
5 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1 ek olívaolaj
4 ek cukor
2 ek liszt
2 dl fehérbor
alaplé
2 tk só
1 tk bors
4 szál kakukkfű
2 db babérlevél
szerecsendió
20 dkg sajt
Elkészítés:
- Olvasszuk össze a vajat, valamint olíva olajat. A felhevült olajra kerül a vöröshagyma, vékony karikákra szelve. A hagymát átforgatjuk a zsiradékon, majd fedő alatt – alkalmankénti keveréssel – egy negyed órát pároljuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sót és borsot, a lángot minimálisra csökkentve és lefedve folytatjuk a párolást 45 percig.
- Amikor a hagyma aranybarna rászórjuk a lisztet és lepirítjuk. Felöntjük egy pohár száraz fehér borral, felöntjük az alaplével és felforraljuk. Takarékon 1 órát főzzük.
Leves összeállítása:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, ha van akkor grill funkcióra.
- Hőálló edénybe öntjük a levest. Erre teszünk egy bagett szeletet és rá sajtot. Aranybarnára sütjük.
Linzer tészta
Hozzávalók 1 piteformához
250 g liszt
1 tojás
150 g vaj
1 ek tej
1 kk só
1 csipet cukor
Quiche lorraine
6 db tojás
500 ml tejszín
10 dkg kemény sajt
1 lilahagyma
200 g bacon
Fordított paradicsomos pite
200-250 g paradicsom
6 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
2 tk méz
bazsalikom
Elkészítés
Tészta
- A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal és hozzáadjuk a tojást, tejet és a sót. Pihentetjük hűtőben negyed órát.
Quiche
-
- A sajtot lereszeljük, a hagymát és szalonnát felaprítjuk.
- Kinyújtjuk a tésztát, amit bedobunk a fagyasztóba pár percre. Kilyukasztjuk villával. Elősütjük a tésztát 200 fokon 10 percig.
- Majd beleöntjük a tölteléket és aranybarnára sütjük.
Paradicsomos pite
-
- A paradicsomokat a forma aljába tesszük összeforgatjuk az olajjal, mézzel, balzsamecettel és bazsalikommal, majd sózzuk. A tésztát akkorára nyújtjuk, mint a forma, majd beborítjuk vele a paradicsomokat.
- Kb. 30-35 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
Crème brûlée
Hozzávalók
1 l tejszín
8 db tojás
180 g cukor
vanília
600 ml tejszín
6 tojássárgája
60 g cukor
Elkészítés
- A vaníliát félbevágjuk, a belsejét a tejszínbe tesszük a cukor felével, majd nagyon alacsony felmelegítjük gyöngyözésig.
- A tojásokat a cukor felével elkeverjük, és apránként a tejszínt hozzáadjuk.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a tejszínes keveréket, laposabb tűzálló tálkába öntjük. Egy tepsibe kevés vizet töltünk, bele állítjuk a tálkákat, majd 40 percen keresztül gőzöljük a krémet. Akkor kész, amikor a közepe is szilárd.
- Konyhai lángszóróval a tetejére szórt cukrot rákaramellizáljuk.