A varázslatos India fűszer kavalkádja már nem elérhetetlen számodra sem.
Indiában az állítják, hogy ahány ház, annyi féle masala. Itt az idő hogy kikísérletezd saját illatos keveréked.
Egy kis segítség a színes, szagos ezerízű és arcú útra:

dahl
sabji
panír
naan
csatni
Kardamonos indiai puding
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Naan
Hozzávalók
50 dkg liszt
4 dl joghurt
1 kávéskanál só
1/2 élesztő
0.5 teáskanál cukor
2 ek napraforgó olaj
2 ek víz (kevés langyos)
Elkészítés
- A hozzávalókból nem ragadós tésztát gyúrunk.
- Fél órát pihentetjük, majd a cipóból 8 gombócot formálunk.
- Tenyerünk között ellapítjuk, nyújtófa segítségével vékonyra, nagyjából kör alakúra formázzuk.
- Száraz teflonserpenyőben mindkét oldalát erős lángon 2-2 percig sütjük.
Dahl
Hozzávalók
500 g (vörös) lencse
750-900 g víz
1 t.k. őrölt kurkuma
1 (nagy) fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 jókora t.k. tamarind pép
2 t.k. római kömény
1 t.k. barna/fekete mustármag
3 cm-es reszelt (zöld) gyömbér
őrölt chili paprika por (illetve Erős Pista)
1 csokor korianderlevél zöldje
3 e.k. étolaj
Elkészítés
- Bőséges langyos vízzel mossuk meg 3x a lencsét, majd tegyük fel főni. (Főzhető leves vagy főzelék állagúra is.)
- Adja hozzá az őrölt kurkumát, a karikára vágott vöröshagymát, a tamarind pépet és enyhén sózza meg.
- Miközben a lencse fő, az étolajon óvatosan pirítsa meg a római köményt és a mustármagot. Adja hozzá a szétnyomott fokhagymát, a reszelt gyömbért és párolja néhány percig, majd keverje hozzá a chili paprikát, s újabb egy perc hevítés után az egészet adja a fövő lencséhez.
- A lencsét összesen 30 percig főzzük, s 5 perccel az előtt, hogy lejárna az ideje, keverjük bele a koriander apróra vágott zöldjét.
Sabji
Hozzávalók
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
4 nagy burgonya
3 nagy padlizsán
250 g házi sajt
1 evőkanál ghí vagy vaj és növényi olaj keveréke
2 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál összemorzsolt szárított erős paprika
1/2 kávéskanál hing
1/2 kávéskanál kurkuma
5 dl savó
1/2 kávéskanál őrölt koriander
1 1/2 kávéskanál só
Elkészítés
- A padlizsánt, a burgonyát és a sajtot 2.5 cm-es kockákra vágjuk, és ghíben vagy olajban egyenként megsütjük.
- 1 evőkanál ghít felmelegítünk, barnára pirítjuk benne a római köményt, beleszórjuk a paprikát, a hinget és a kurkumát, majd néhány másodperccel ezt követően felöntjük a sóval és az őrölt korianderrel ízesített savóval.
- Nagy lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a sült zöldségeket és a sajtot, és kis lángon kb. 20 percig főzzük. A burgonya fényes és aranysárga, a padlizsán puha, és sajt pedig lédús lesz.
Kardamomos rizspuding
Hozzávalók
2 db tojássárgája
400 g cukor
200 g rizsliszt
1000 g tej
kardamom
Elkészítés
- A tojássárgájákat a cukorral, a rizsliszttel, kardamommal és kevés tejjel csomómentesre keverjük.
- A maradék tejet felforraljuk. A felforralt tejet hozzáadjuk a tojássárgájás masszához, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.
Csatni
Hozzávalók
2 ek napraforgóolaj
1 tk mustármag (fekete)
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma (őrölt)
1 tk fahéj (őrölt)
1 tk chilli (por)
0,5 teáskanál asztatgyanta (asafoetida, azaz hing)
2 db babérlevél (kisebb)
6 db szegfűszeg
1 tk gyömbér (őrölt)
0.5 teáskanál só
250 g sűrített paradicsom (18-20%)
4 ek cukor
Elkészítés
- A fekete mustármagot 2 ek olajon, fedő alatt kb. 2 perc alatt kipattogtatjuk.
- Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a római köményt, az őrölt koriandert, a fahéjat, a chiliport, az asafoetidát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a gyömbért és a sót.
- Tűzre visszatéve, kb. egy percig együtt pirítjuk a fűszereket.
- Hozzátesszük a sűrített paradicsomot, valamint a vizet, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük.
- Beletesszük a cukrot, majd pár percig tovább főzzük.
- Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, kis tálkába tesszük, és tálaljuk.