Konyhaművészet a saját megszokott konyhádban, azaz Japán gasztronómia otthon

Az alábbi receptek segítségével megfestheted a legnépszerűbb japán receptek kínálta tájképet a tányérodra.

Ne felejts ügyelni a pontosságra, harmóniára, a nyugodtságra és precízségre…

Gyoza
Miso leves udon tésztával
Japán curry karaage
Mochi matcha porral

RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK

Gyoza
(Töltött tészta)

Tészta hozzávalói 2x (30-30 db)
240 g liszt
120 g forró víz
1 kk só

Öntet fejenként
0,5 ek rizsecet
1 ek szójaszósz
0,5 ek szezámolaj

Töltelék hozzávalói
500 g darált hús
3 szál újhagyma
1 cm reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
3 levél káposzta
2 ek szezámolaj
4 ek szójaszósz

Tészta elkészítése

  1. Összekeverem a hozzávalókat és kb. 10 percig gyúrom.
  2. 1 órát pihentetem befolpackozva a hűtőben.

Töltelék elkészítése

  1. Az újhagymát, a fokhagymát, káposztát apróra vágom. A gyömbért lereszelem. 
  2. A töltelék hozzávalóit összekeverem és hűtőben pihentetem, amíg elkezdem betölteni.

Összeállítás

a., A tésztát 2 részre osztom, kis hurkát gyúrok belőlük és azt 15 darabra osztom. Ezt 10 cm átmérőjű körökre nyújtom keményítőn vagy liszten. Ha egymásra teszem őket, mindegyik tészta közé szórok keményítőt, hogy ne tapadjon egymáshoz. 

b., Kinyújtom a tésztát sodrófa segítségével és nagy átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom a tésztát.

  1. Kb. 1 tk tölteléket teszek a korongba, megvizezem a szélét, majd meghajtogatom.
  2. Egy serpenyőben pirítom 2ek olajon míg megbarnul az alja (kb. 2 perc), majd felöntöm vízzel (max. 1 dl) és megpárolom fedő alatt (6 perc). Meglocsolom olajjal, letakarom és 2 percig pirítom. (Yaki-gyoza)
  3. Főzhetem is, lobogó sós vízben 3-4 percig.
  4. A gyoza elkészítésének négy módja lehetséges: főzhetjük lobogó vízben, gőzölhetjük, kisüthetjük bő olajban vagy serpenyőben kevés olajon.

Misoleves

(Szójabab pasta alapú leves)

Hozzávalók
Leves
200 g tofu
8 szál újhagyma
10 ek világos miso pasta
5 ek szárított wakame
2 liter víz

Udon tészta
20 dkg liszt
50 g meleg víz kezdésnek, majd pótlás
2,5 dkg olaj
1 tk só

Elkészítés

Leves

  1. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a szárított wakamét.
  2. A tofut kockázzuk fel 1 cm-es kockákra. Pár perc alatt bepuhul a wakame.
  3. Tegyük bele a miso pasta-t és a tofu-t. Főzzük még 2 percig, majd vegyük le a tűzről (forrnia nem szabad). Porciózzuk leveses tálkákba, szórjuk meg újhagymával.

Udon tészta

  1. Mérjük a lisztet az asztalra, a közepén legyen egy nagy kráter, amibe öntjük folyékony hozzávalókat.
  2. Elkezdjük belekeverni a vizet a lisztbe, amikor már darabos a tésztánk gyúrjuk.
  3. Szükség esetén a vizet kiegészítjük.
  4. Pihentetjük 15 percig. 
  5. Kinyújtjuk, sodrófára felhajtjuk

Curry Karaage

(Csirkefalatkák curryvel és rizzsel)

Hozzávalók
Curry
4 tk olaj
2 db hagyma
3 tk cukor
4 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
2 db alma
6 tk liszt
4 db burgonya
4 db répa
8 tk curry
2 tk garam masala
2 dl vörösbor
4 tk szójaszósz
1,6 l víz
4 tk paradicsompüré

Karaage
500 g csirkemell
pankómorzsa
8 gerezd fokhagyma
1,5 tk szójaszsósz
1 tk szezámolaj
2 tk olaj
1 tk cukor
2 cm gyömbér

Köretként
300 g rizs

Curry elkészítése

  1. Olajon karamellizáljuk meg az apróra vágott hagymát 10 perc alatt, közben szórjuk rá a cukrot is. 
  2. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a gyömbért és a lereszelt almát. Főzzük így 2 percig.
  3. Szórjuk rá a lisztet is és 2 percig így kevergessük.
  4. Pucoljuk meg a répát és a krumplit, daraboljuk fel és tegyük bele a lábasba. Keverjük hozzá a curryt és a garam masalát is. Tegyük hozzá a paradicsompürét és a vörösbort is, kevergessük forrásig.
  5. Adjuk hozzá a szójaszószt és vizet, forraljuk fel újra. 
  6. Alacsony hőfokon főzzük 30 percig letakarva, időnként keverjük meg. Majd vegyük le a fedőt és főzzük még 30 percig, addig míg a harmada elfő a levének. Sózzuk, borsozzuk.

Karaage elkészítése

  1. A csirkét aprítsuk fel. Sózzuk meg.  Keverjük össze a maradék hozzávalót a morzsa kivételével. Keverjük hozzá a csirkéhez. Majd panírozzuk be és sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.

Mochi

(Zöld teás és csokis mochi)

Hozzávalók
200 g rizsliszt
200 ml forró víz
100 g cukor
1 tk matcha
1 tk kakaópor
1 tk só
keményítő a nyújtáshoz

Elkészítés

  1. 100 g rizslisztet és a 50 g cukrot keverjük el a zöldtea porral. 100 g rizslisztet 50 g cukorral pedig a kakaóporral. Mindkét tálba öntsünk 100-100 g forró vizet és keverjük el.
  2. Csomagoljuk be és gőzöljük 4 percig. Elég nyúlós masszát kapunk, ezt öntsük ki keményítőre és párszor hajtsuk át.
  3. Nyújtsuk ki keményítőn.
  4. Vágjuk fel kockákra.

Kedvet kaptál további kurzusainkhoz? Jelentkezz!

Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.