Fütyülősen, pálinkásan bepillantottunk a kulisszák mögé, hogy elleshessük hogyan készül a csirkepaprikás galuskával, ahogy a nagymamáinktól tanulhattuk volna
Mától rajtad a sor, hogy időről időre hagyományainknak hódolva magad is magyarosan brillírozz a konyhában, megosztva a főzés örömét barátokkal, családdal, családi barátokkal…
Az EASE Therapy Magyaros receptúra gyűjteményét azoknak válogattuk össze, akik szeretnének elmélyedni a tradicionális magyar konyha ízeiben és szívesen kezdenek az alapoktól a legtipikusabb fogásokkal.

Jókai bableves
Csirke paprikás galuskával
Hortobágyi húsos palacsinta, gazdag, szaftos töltelékkel
Friss, ropogós házi kovászos kenyér
Magyaros kifli
Vajköpülés nagymamásan
Tejfölt házilag
Gundel palacsinta, dióval és csokoládéöntettelFütyülős vagy dalolós pálinka kóstoló
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Jókai bableves
Hozzávalók
Csülökhöz
1 kg füstölt csülök
1 fej vöröshagyma(nagyobb)
2 gerezd fokhagyma
3db babérlevél
10 szem egész fekete bors
Elkészítés
- A Jókai bableves elkészítéséhez a babot előző este hideg vízbe áztatjuk, és a csülköt is megfőzzük előtte egy nappal. A füstölt csülköt hideg vízben kell feltenni főni. A főzővizet ízesíthetjük vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal. A főzési idő legalább 2 és fél óra. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt csülköt a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kivehetjük, csontozhatjuk, darabolhatjuk.
Hozzávalók
Leveshez
olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
30 dkg tarkabab(száraz)
só
bors
4 db babérlevél
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szál zellerzöld
15 dkg szárazkolbász
1 dl tejföl
1 ek liszt
Elkészítés
- Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a meghámozott, finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot a levével együtt, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a babérlevelet. Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, ízlés szerint felaprított zöldségeket és a zeller zöldet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk folyamatosan.
- Ha teljesen megpuhult a bab, a héjától megtisztított kolbászt felkarikázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez a kisült zsírja nélkül.
- A tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi levessel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez.
Hozzávalók
Csipetkéhez
10 dkg liszt
1 db tojás
só
A díszítéshez:
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.
- Tálalásnál egy tányérba teszünk a lefejtett csülökhúsból és arra merjük a levest. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.
Palacsinta tészta
Hozzávalók
2 db tojás
3 dl tej
2 dl szénsavas víz
1 csipet só
200 g liszt
2-3 dl olaj
Elkészítés
- Kiolajozott, közepes lángon előmelegített serpenyőben fél merőkanálnyi tésztát oldalanként 1-1 percig sütjük.
Házi tejföl
Hozzávalók
1000 g tej 1,5 %-os
120 g tejföl
Elkészítés
- Adjuk a tejfölt a tejhez és intenzív keverés mellett melegítsük 50 fokra.
- Öntsük légmentesen záró üvegekbe, bugyoláljuk be.
- Hagyjuk 8-10 órát pihenni, majd hűtőben tároljuk.
- Ne felejtsük el a következő adag 120 grammját félretenni.
Kovászos házi kenyér
Hozzávalók
Kovász
100 g víz
300 g liszt
1 ek cukor
10 g só
Elkészítés
- A kovászt szobahőmérsékletűre melegítjük.
- Adjuk hozzá a lisztet, vizet, cukrot és a sót, úgy, hogy a só az élesztővel közvetlenül ne érintkezzen.
- Dagasszuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől.
- Formázzuk tetszés szerint, vagdaljuk be, hagyjuk megkelni, míg duplájára nem nő.
Házi kifli
Hozzávalók
25 g élesztő
300 g víz (opcionálisan lehet író)
500 g liszt
10 g só
2 kk só
kenéshez vaj
Elkészítés
- Az élesztőt 37 fokos vízben elegyítsük, a cukor hozzáadásával.
- Adjuk hozzá a lisztet és a sót, úgy, hogy a só az élesztővel közvetlenül ne érintkezzen.
- Dagasszuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünkről.
- Nyújtsuk pizza formára (2 db), vágjuk összesen 24 szeletre, tekerjük fel a hosszabbik oldallal kezdve, majd hagyjuk megkelni, míg duplájára nem nő.
- Sütés előtt, közben vajjal/íróval kenjük, tetejét ízlés szerint szórhatjuk sóval, köménnyel.
Házi vaj
Hozzávalók
30%-os habtejszín
Elkészítés
- Habverővel köpüljük a tejszínt, míg a tejszín íróvá és vajjá nem válik ketté.
- (ízlés szerint sóval, fokhagymával ízesítsük)
Paprikás csirke (Hortobágyi alap)
Hozzávalók
1,5 kg csirkecomb
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 ek olaj(vagy zsír)
1 kávéskanál pirospaprika(enyhén csípős)
1 dl tejföl
A díszítéshez:
petrezselyemzöld
Elkészítés
- A combokat a forgónál kettévágjuk, a felsőcombokat pedig félbe, majd mindet megsózzuk.
- A vörös hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöld paprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
- A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk.
- Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel pótoljuk.
- Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk.
- Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk.
Galuska
Hozzávalók
1 db tojás
2 dl tej
1 csapott kávéskanál só
250 g liszt
30 g vaj
Elkészítés
- A galuskához felforralunk 1-2 liter vizet, 1 evőkanál sóval ízesítjük.
- Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy ragacsos masszát kapjunk.
- Kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrásnak induló vízbe.
- Amint a víz felforrt, és a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, leszűrjük és mélyebb tálba szedjük.
- A vajat felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük.
Kovász
Hozzávalók
200 g liszt
15 g élesztő
10 g cukor
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
200 g víz
Elkészítés
- A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, és alaposan elkeverjük. Sűrű palacsintatészta szerű masszát fogunk kapni. A tálat egy folpackkal letakarjuk, és félretesszük pihentetni.
- Néhány óránként megkeverjük. A massza először a többszörösére fog dagadni, majd összeesik és savanykás illata lesz. 12 óra elteltével, amikor újra buborékok keletkeznek a masszában, felhasználhatjuk.
- A fel nem használt kovász a hűtőbe téve akár két hétig is eltartható. Ha az összes kovászt belegyúrtuk a kenyérbe, akkor a bedagasztott tésztából lecsíphetünk egy darabot és befőttesüvegben ezt tesszük a hűtőbe. Ez lesz a következő kovászunk.
Gundel
Hozzávalók
Dió töltelékhez
2 dl tej
100 g cukor
fél citrom (reszelt héja)
250 g darált dió
30 g mazsola
15 ml rum
Csokoládé öntethez
3 db tojássárgája
20 g liszt
3 dl tej
1 ek kakaópor
150 g étcsokoládé
1 ek rum
Tálaláshoz
tejszínhab
Elkészítés
- A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot.
- Az öntethez simára keverjük a tojássárgáját és a lisztet 1 dl tejjel. Felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és a darabokra tört csokoládét. Vékony sugárban hozzáöntjük a tojást, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük (nem forraljuk fel, nehogy kicsapódjon a tojás!). Végül rummal ízesítjük.
- Megtöltjük a palacsintákat a diós töltelékkel, azután feltekerjük vagy félbe, majd negyedbe hajtjuk, és tálra helyezzük őket, úgy, hogy félig fedjék egymást. Forró csokoládészósszal és tejszínhabbal tálaljuk.