Amit megtanultunk: friss tésztát készíteni az alapoktól,
különleges és kreatív munka, melynek fortélyait bárki könnyen elsajátíthatja, hiszen nem kell hozzá semmi több csak tojás, liszt, meg egy kis kézügyesség.
Reméljük, hogy megtetszett a tradicionális olasz „pasta fresca” azaz friss házi tészta készítésének technikája a kézi gyúrástól, nyújtáson át a formázásig és mától örömmel készíted saját tésztáidat.

A kézműves tészta kurzus menüje
Friss házi tészták:
- Diós gorgonzolával töltött tortellini
- Ricottával töltött ravioli
- Fetuccine/Tagliatelle tészták
- Zöld lasagna spenóttal színezve/Cavatelli
Szószok
- Pesto rosso
- Alla norma padlizsános szósz/Tejszínes laskagombás szósz
- All’olio
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Friss ricottával töltött ravioli
Hozzávalók
Töltelék
500 gr ricotta
1 tojás
1 kk majoránna
só
Tészta
300 gr durumliszt
2 tojás
víz
Elkészítés
Tészta
- Tegyük a keverőtálba a lisztet és a tojást. Addig dagasszuk, amíg egy fényes, sima homogén masszát kapunk belőle. Ha kell, adagolhatunk hozzá kevés vizet. Tegyük félre letakarva kb. 15 percre.
Töltelék
- A ricottát kikeverjük egy lazán felvert tojással, ízesítjük sóval, majoránnával.
A ravioli összeállítása
-
- A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd kb 5 cm-el beljebb a felső szélétől, egy sorban teáskanálnyi tölteléket helyezünk 3-4 cm kihagyásokkal. Ráhajtjuk az egy sornyi üres tésztát felülről, majd ezt követően egy ravioli szaggatóval (vagy derelye vágóval), vagy egy késsel négyzeteket vágunk ki. Jól lenyomkodjuk a raviolik szélét, hogy nehogy a töltelék kifolyjon.
- A raviolit lobogó, sós vízben kb.1-2 perc alatt főzzük puhára.
Pesto siciliano
Hozzávalók
1 marék pucolt mandula
100 gr cacciocavallo sajt reszelve (lehet grana padana, parmezán vagy pecorino sajt is)
1 csokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott koktél paradicsom
1-2 dl jó minőségű olívaolaj és ízlés szerint só
Elkészítés
- A mandulát és a megpucolt fokhagymát robotgépbe tesszük és leturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a lecsöpögtetett bazsalikom leveleket, a pucolt koktélparadicsomokat és a sajtot is.
- Fokozatosan csurgassuk bele az olívaolajat is.