„Hozzon Isten bőséget a házadra”…
Emlékeztetőül a kurzuson tanultakból:

Vöröslencse leves
Meze válogatás
Dolma – töltött szőlőlevél
Köfte
Pide – török pizza
Sütlac -Sült rizspuding
RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK



Vöröslencse leves – Mecimek Corbasi
Hozzávalók
500 g (vörös) lencse
2 l víz
2 t.k. szárított menta
2 (nagy) fej vöröshagyma
1 citrom leve
1 evőkanál só
4 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
őrölt chili paprika
Elkészítés
- Bőséges langyos vízzel mossuk meg 3x a lencsét, majd tegyük fel főni. (Főzhető leves vagy főzelék állagúra is.)
- Adjuk hozzá a mentát, a feldarabolt vöröshagymát, a paradicsompürét és enyhén sózzuk meg.
- Miközben a lencse fő adjuk hozzá a vajat.
- A lencsét összesen 30 percig főzzük, majd 5 perccel azelőtt, hogy lejárna az ideje, keverjük bele a chili paprikát és ízlés szerint további mentát. Amikor lezártuk keverjük bele a citromlevet, szükség szerint adhatunk még hozzá sót.
- Az elkészült levest turmixoljuk.
Köfte
Hozzávalók
50 dkg marha darált
1 nagy fej hagyma
2,3 gerezd fokhagyma
só, bors, római kömény
1 evőkanál olaj
petrezselyem
szárított chili paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
- A hagymát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük és hozzákeverjük a darált húshoz, majd a többi hozzávalót is és nagyon alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk.
- A keverékből 5 cm átmérőjű kissé lapított golyókat formálunk és kevés olajon kisütjük.
Pide
Hozzávalók
50 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál <a
instant élesztő vagy 1/2 cs. élesztő
0.5 teáskanál
cukor
2 ek olaj
3 dlvíz (langyos)
Elkészítés
- A hozzávalókból nem ragadós tésztát gyúrunk.
- Fél órát pihentetjük, majd a cipóból 10-12 gombócot formálunk.
- Tenyerünk közt ellapítjuk, nyújtófa segítségével vékonyra, hosszúkás ovális alakúra formázzuk.
- 220 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Darált húsos feltét
50 dkg marha darált
1 fej hagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors
petrezselyemzöld
1 kk római kömény
1 db kaliforniai paprika
Elkészítés
- A hozzávalókat összekeverjük és elosztjuk a kiformázott pidéken.
Sült rizspuding – Sütlac
Hozzávalók
100 gr rizs
100 gr keményítő
250 gr cukor
500 ml víz
1 liter tej
1 evőkanál vanília kivonat
fahéj
Elkészítés
- A rizst pirítsuk meg, majd öntsük fel vízzel, lefedve addig főzzük míg a rizs magába nem szívja a vizet.
- Ekkor öntsük rá 900 ml tejet és a cukrot, forrásig melegítsük.
- Közben a maradék tejben keverjük el a keményítőt. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve adjuk a rizses keverékhez.
- Végül mehet bele a vanília kivonat és egy csipet só.
- Fedő nélkül, alacsony lángon főzzük, közben folyamatosan keverjük. Kb. 15 perc után hozzuk le tűzről és adagoljuk ki tűzálló tálkákba.
- A tálkákat rendezzük tepsire, adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tálkák feléig érjen, 180 fokos sütőben 20 percig süssük.
Töltött szőlőlevél-yaprak sarma
Hozzávalók
30 db szőlőlevél
1 nagyobb hagyma
1 evőkanál apró mazsola
só, bors
kapor
1 tk fahéj (őrölt)
200 gr rizs
200 ml víz
1,5 tk cukor
1 citrom leve
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a megmosott rizst, tovább pirítjuk pár percig.
- Hozzáöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mazsolát, egy kis cukrot, valamint a fahéjat, felforraljuk majd alacsony hőfokon megfőzzük.
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és fél citrom levét.
- Kiteregetjük a szőlő leveleket és mindegyikbe 1-2 teáskanál tölteléket rakunk.
- A leveleket szorosan tekerjük fel úgy, hogy a széleket mindig behajtjuk.
- Az elkészült tekercseket szorosan egymás mellé helyezzük egy szőlőlevéllel kibélelt lábosba, majd fedjük be egy sor levéllel és öntsük fel vízzel, fél citrom levével és 2 evőkanál olívaolajjal.
- Lassú tűzön lefedve főzzük 30 percig.
Ayran
Hozzávalók 1 pohárhoz
1 dl görög joghurtot
1,5 dl víz
1,5 kk. só
Elkészítés
- A görög joghurtot jól elkeverünk a vízzel és sóval.
Zeller saláta – kereviz salata
Hozzávalók
1 nagy fej zeller
3 – 4 gerezd fokhagyma
só
1 citrom leve
1 kg joghurt
3 evőkanál olívaolaj
szárított vagy friss mentalevél
Elkészítés
- Reszeljük le a zellert majd keverjük össze a hozzávalókkal.