„Hozzon Isten bőséget a házadra”…

Törökország rendkívül gazdag gasztronómiával büszkélkedhet, hiszen területe óriási. A mediterrán klíma ideális termőhely a finomabbnál finomabb gyümölcsök és zöldségek számára. Több ezer kilométernyi  tengerpartot  és hegyvidéki fennsíkok sokaságát mondhatja magáénak, így nem csoda, hogy a változatos tájegységeken más-más ételek a jellemzők. Összegyűjtöttük a talán legismertebb, legnépszerűbb fogásokat, melyeket otthon is könnyűszerrel elkészíthetsz.

Emlékeztetőül a kurzuson tanultakból:

Vöröslencse leves
Meze válogatás
Dolma – töltött szőlőlevél
Köfte
Pide – török pizza
Sütlac -Sült rizspuding

RECEPTGYŰJTEMÉNYÜNK

Vöröslencse leves – Mecimek Corbasi

Hozzávalók
500 g (vörös) lencse
2 l víz 
2 t.k. szárított menta
2 (nagy) fej vöröshagyma 
1 citrom leve
1 evőkanál
4 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
őrölt chili paprika 

Elkészítés

  1.  Bőséges langyos vízzel mossuk meg 3x a lencsét, majd tegyük fel főni. (Főzhető leves vagy főzelék állagúra is.) 
  2. Adjuk hozzá a mentát, a feldarabolt vöröshagymát, a paradicsompürét és enyhén sózzuk meg. 
  3. Miközben a lencse fő adjuk hozzá a vajat. 
  4. A lencsét összesen 30 percig főzzük, majd 5 perccel azelőtt, hogy lejárna az ideje, keverjük bele a chili paprikát és ízlés szerint további mentát. Amikor lezártuk keverjük bele a citromlevet, szükség szerint adhatunk még hozzá sót.
  5. Az elkészült levest turmixoljuk.

Köfte

Hozzávalók
50 dkg marha darált
1 nagy fej hagyma
2,3 gerezd fokhagyma
só, bors, római kömény
1 evőkanál olaj 
petrezselyem
szárított chili paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. A hagymát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük és hozzákeverjük a darált húshoz, majd a többi hozzávalót is és nagyon alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk.
  2. A keverékből 5 cm átmérőjű kissé lapított golyókat formálunk és kevés olajon kisütjük.

Pide

Hozzávalók
50 dkg liszt
1 kávéskanál 
1 kávéskanál <a
instant élesztő vagy 1/2 cs. élesztő
0.5 teáskanál
cukor
2 ek olaj
3 dlvíz (langyos)

Elkészítés

  1. A hozzávalókból nem ragadós tésztát gyúrunk.
  2. Fél órát pihentetjük, majd a cipóból 10-12 gombócot formálunk.
  3. Tenyerünk közt ellapítjuk, nyújtófa segítségével vékonyra, hosszúkás ovális alakúra formázzuk.
  4. 220 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Darált húsos feltét
50 dkg marha darált
1 fej hagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors
petrezselyemzöld
1 kk római kömény
1 db kaliforniai paprika

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összekeverjük és elosztjuk a kiformázott pidéken.

Sült rizspuding – Sütlac

Hozzávalók
100 gr rizs
100 gr keményítő
250 gr cukor
500 ml víz
1 liter tej
1 evőkanál vanília kivonat
fahéj

Elkészítés

  1. A rizst pirítsuk meg, majd öntsük fel vízzel, lefedve addig főzzük míg a rizs magába nem szívja a vizet.
  2. Ekkor öntsük rá 900 ml tejet és a cukrot, forrásig melegítsük.
  3. Közben a maradék tejben keverjük el a keményítőt. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve adjuk a rizses keverékhez.
  4. Végül mehet bele a vanília kivonat és egy csipet só.
  5. Fedő nélkül, alacsony lángon főzzük, közben folyamatosan keverjük. Kb. 15 perc után hozzuk le tűzről és adagoljuk ki tűzálló tálkákba.
  6. A tálkákat rendezzük tepsire, adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tálkák feléig érjen, 180 fokos sütőben 20 percig süssük.

Töltött szőlőlevél-yaprak sarma

Hozzávalók
30 db szőlőlevél
1 nagyobb hagyma
1 evőkanál apró mazsola
só, bors
kapor
1 tk fahéj (őrölt)
200 gr rizs
200 ml víz
1,5 tk cukor
1 citrom leve
2 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a megmosott rizst, tovább pirítjuk pár percig.
  2. Hozzáöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mazsolát, egy kis cukrot, valamint a fahéjat, felforraljuk majd alacsony hőfokon megfőzzük.
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és fél citrom levét.
  4. Kiteregetjük a szőlő leveleket és mindegyikbe 1-2 teáskanál tölteléket rakunk.
  5. A leveleket szorosan tekerjük fel úgy, hogy a széleket mindig behajtjuk.
  6. Az elkészült tekercseket szorosan egymás mellé helyezzük egy szőlőlevéllel kibélelt lábosba, majd fedjük be egy sor levéllel és öntsük fel vízzel, fél citrom levével és 2 evőkanál olívaolajjal.
  7. Lassú tűzön lefedve főzzük 30 percig.

Ayran

Hozzávalók 1 pohárhoz
1 dl görög joghurtot
1,5 dl víz
 1,5 kk. só

Elkészítés

  1.  A görög joghurtot jól elkeverünk a vízzel és sóval.

Zeller saláta – kereviz salata

Hozzávalók
1 nagy fej zeller
3 – 4 gerezd fokhagyma

1 citrom leve
1 kg joghurt
3 evőkanál olívaolaj
szárított vagy friss mentalevél

Elkészítés

  1. Reszeljük le a zellert majd keverjük össze a hozzávalókkal.

Kedvet kaptál további kurzusainkhoz? Jelentkezz!

Kurzusaink várnak nagy szeretettel!
A legközelebbi időpontokról érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n.