A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezője is – érdemes tehát mellékszereplőből főszereplővé kinevezni a konyhában!A benne lévő karotinoidoknak és flavonoidoknak antioxidáns, gyulladáscsökkentő, a rák kialakulását megelőző és egészségvédő hatásuk van.
Hatékony gyógyító
A görög Hippokratész gyomorerősítőnek ajánlotta. A római időkben mindenféle méreg ellenszereként használták, májbetegségek tisztítókezelésére ma is alkalmazzák. Az 1960-as évek óta a gyógyszeripar is használja bizonyos szívgyógyszerekben: orosz tudósok kivonták és izolálták belőle egyik alkotóelemét, a daucarint, mely értágító hatású.
Fiatalító, egészségmegőrző
A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nők semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.
Szembarát
A répa béta-karotin tartalma védi a szem egészségét. A legújabb kutatások szerint a béta-karotin gátolja a tumorok kifejlődését, különösen a tüdőrákot és a hasnyálmirigyrákot.
Gyomorbarát
A sárgarépa a hasmenés és a székrekedés gyógyítására is kitűnő. Sárgarépaleves még csecsemőknek is adható, hiszen durva beavatkozás nélkül fejti ki gyógyhatását. Hagyományosan féregűzésre is használják, különösen a gyerekkori cérnagilisztának jó gyógyszere a reggel éhgyomorra fogyasztott répalé.
Válassz az Ízbisztró répa ajánlásából:
Üdítő répalé
Tejszínes répa krémleves
Répapüré
Répa torta
Ízbisztró Tejszínes répa krémleves
Ízbisztró Narancsos répatorta