Hunyd le a szemed és képzeld el, hogy Mumbai főterén sétálva megcsapja orrodat a curryvel és még ezernyi fűszerrel frissen elkészített dahl, sabji, csatni, vagy szamósza illata, majd egy teaházba betérve füstölők mellett kortyolgatsz egy csészényi chai lattét…
… és azt, hogy India ízei nem csak közelebb vannak, mint gondolnád, de egészségesek is!

Nem csak január elsején jó a lencse
A babona szerint a pénzt és a jólétet szimbolizálja, de kevés szó esik arról, hogy milyen kedvező élettani hatása van. A lencse egyik nagyon hasznos anyaga a fitinsav, amely kiváló antioxidánsként szolgál: vagyis segíti a szervezetet a szabad gyökök megkötésében, ezáltal megakadályozhatja sok, akár halálos betegség kialakulását is.
Fogyasztását cukorbetegek számára is javasolják, mivel a glikémiás indexe (GI) alacsony, így a szénhidráttartalom bevitele nem emeli drasztikus szintre a vércukrot. Ezentúl néhány összetevője képes arra, hogy rendszeres fogyasztás mellett megfelelően stimulálja immunrendszerünket. Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.
A tanulság tehát az, hogy érdemes a lencsének az eddiginél nagyobb szerepet tulajdonítani az étkezésünkben.
Van egy receptünk!
Dahl
Kétféle értelemben használják ezt a kifejezést: Indiában a szárított borsó-, bab- és lencsefélék gyűjtőneve, illetve a belőlük készülő levesszerű ételt is így nevezik. A hüvelyesek rengeteg fajtájából elkészíthető, de az eredeti recept inkább vörös lencsét, fekete lencsét használ.
Tágabb értelmezésben viszont a dahl alapja lehet akár a nálunk leggyakrabban használt hüvelyesek egyike, a barna lencse is.
Hozzávalók:
200 g vörös lencse
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
3 szál petrezselyem
víz
1/2 mk kurkuma
¼ mk hing (asafoetida)
½ mk római kömény

1ek olaj
A teljes receptet keresd Indiai Estünk oldalán!
Gyere el az EASE Therapy indiai főzőklubjába, vedd igénybe elsőklubozó kedvezményünket és térj haza egy csipetnyi Indiával, hogy főzőtudományoddal elkápráztasd szeretteidet és végre bármikor elkészíthesd indiai ételkedvenceidet otthon is!