Tudtad, hogy a maja indiánok már i.e. 600 évvel használták a csokoládét vallási szertartásokon, ezen kívül láz, köhögés és terhességi depresszió ellen is alkalmazták gyógyszerként?
Tények, érdekességek és tévhitek a csokoládéról
Sokszor halljuk, hogy a csoki egészségtelen, hisz a legnépszerűbb tömegtermékeknek nincs sok közük a valódi csokoládéhoz. Egészségkárosító hatásukat nem a kakaónak, hanem a cukornak, az állagjavítóknak, a tartósítószereknek, aromáknak tulajdoníthatjuk. A tisztább minőségű fekete csokik keserű ízük miatt talán kevésbé népszerűek, viszont kis mértékben fogyasztva kedvező élettani hatással rendelkeznek.
Az egészség keserű forrása
A nyers kakaóbab a föld egyik legnagyobb antioxidánskapacitással, flavonoid hatóanyaggal rendelkező növénye. A növényekből kimutatott, mintegy 5000 flavonoid jelentős gyógyhatással rendelkezik. Ezek az anyagok értágítók, fokozzák a véráramlást, csökkentik a vérnyomást, így elmondhatjuk, hogy a jó minőségű fekete csokoládé több szempontból is jótékonyan hat szervezetünkre.
Igaz, vagy hamis?
Lassítja az öregedést, növeli a stressztűrő képességet?
Igen! Sőt a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásával csökkenhet az infarktus veszélye, az érelmeszesedés kifejlődése, csillapulhat a köhögés és bőrünk is szebb lehet.
Tartalmaz koffeint?
Igen.  Fél tábla csokoládéban kb. 25-30 mg található.
Fogszuvasodást okoz?
Nem kifejezetten, bár valóban tartalmaz úgynevezett fermentált szénhidrátokat, melyek árthatnak a fogaknak, azonban veszélytelenül kis mennyiségben. Inkább a hozzáadott cukor jelent problémát, ami hosszú távon árt a csontozatnak – így a fogainknak is.
Elősegíti az artériák eltömődését, mely később szívbetegséghez vezet?
Nem. A jó minőségű csokiban található kakaóvaj kifejezetten jót tesz a koleszterin szintnek. A fekete csoki ráadásul fontos vitaminokat és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, magnézium, a kalcium és a potasszium. Ezek pedig hozzájárulnak az izmok, ízületek és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
Megéheztél egy csodás csoki tortára? Van receptünk, melynek hozzávalói:
Tészta
6 db tojás
130 g vaj
250 g fekete csoki
50 g liszt
150 g cukornak megfelelő édesítő
Máz
100 g fekete csoki
20 g vaj
60 g víz
60 g cukornak megfelelő édesítő
A teljes receptért keresd fel süti klubunk oldalát, ahol kapcsolat formunk kitöltésével jelentkezhetsz következő időpontjainkra. Vedd igénybe elsőklubozó kedvezményünket, hisz egy áráért ketten jöhettek!