Fogyókúrázol? Immunrendszerednek erősítésre lenne szüksége? Itt a megoldás!
A sütőtök Közép- illetve Dél-Amerikából származik, már az inkák és a maják is előszeretettel fogyasztották, sőt az indiánok kígyómarást kúráltak vele. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy fogyasztása különösen alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, enyhíti az allergia tüneteit, a köhögést, a tüsszögést és az asztma-rohamokat. A népi gyógyászat béltisztításra alkalmazta, így fogyasztása jótékony megoldást kínál az emésztési gondokkal küszködőknek. Bár a tél egyik kedvelt csemegéje, kedvező élettani hatása évszaktól független.
Rákellenes finomság
Magas kalcium, cink, C, A, B1, B2 – vitamin és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző tulajdonsággal bír és remek antioxidáns táplálék. A benne található karotionidok megkötik a káros szabadgyököket szervezetünkben. A növényből készült tökmagolaj gazdag E-vitamin forrás, mely elősegíti például a prosztata megfelelő működését.
Immunerősítő
Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, mely kiváló hatással bír emésztőrendszerünkre, magas káliumtartalmának köszönhetően pedig méregtelenítő, vértisztító hatású.
Látásjavító, fogyókúrázóknak is ideális csemege
A növényben megtalálható lutein csökkenti, megelőzi a szembetegségek –szürkehályog, sárgafolt-elfajulás- kialakulását, illetve segít abban, hogy megőrizd éleslátásodat. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is fogyaszthatják!
Bár sütve talán a legfinomabb, sokoldalúan fogyaszthatjuk – készülhet belőle leves, főzelék, lekvár és sütemény is, így érdemes beillesztenünk étrendünkbe. Pürésített formában kiváló kísérője lehet főételünknek, meg is mutatjuk hogyan! 🙂
Aszalt szilvával töltött baconbe göngyölt csirke, sütőtök pürével, karamellizált hagymával
Hozzávalók:
4 csirkemell
8 szem aszalt szilva
8 szelet bacon
800 g sütőtök
160 g árpa
1000 g vöröshagyma
Olíva olaj
fokhagyma
A teljes receptért keresd fel alapozó főzőklubunk oldalát, következő eseményeinknél pedig hamarosan induló kurzusainkat!