Napi 20 dekagramm – átlagosan ennyit eszünk belőle. Te figyelsz az asztalodra kerülő kenyér minőségére, tápanyag összetételére, vagy csak az ár dönt?
A fogyókúrában és tudatos táplálkozásban talán az a legnehezebb, ha le kell mondani a péksüteményekről –a fehér lisztből készültekről mindenképpen. Ha megismerjük a teljes kiőrlésű liszteket, s fokozatosan beépítjük az ételeinkbe, akkor nem kell lemondani a kenyér ízéről!
Szénhidráttartalom, B-vitamin, ásványi anyagok
A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér szénhidráttartalma nem sokban különbözik egymástól, értékük 45 és 55 gramm közötti, a rosttartalom tekintetében viszont meglepő dolgokra eszmélhetünk. A magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6 -vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül benne van a szelén, a cink, a magnézium és a kálium. Nem feltétlenül csak a rozslisztből tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthető.
Kinek, milyen kenyér ajánlott?
Megtalálhatóak a boltok polcain a különböző betegségek diétájához illeszkedő speciális kenyerek is, így egyebek mellett gluténmentes kenyér a lisztérzékenyeknek, diabetikus a cukorbetegeknek, fehérjeszegény a krónikus vesebetegeknek, valamint nátriumszegény kenyér a magas vérnyomásban szenvedőknek.
Kenyér otthon?
Ha szánunk egy kis időt, energiát saját és családunk egészségére, akkor rájöhetünk, hogy az otthoni kenyérkészítés sokkal kevésbé bonyolult, mint azt elsőre hinnénk. Otthoni péksüteményünkhöz csupán az kell, amit nagyanyáink is használtak: liszt, víz, só és élesztő. Nem biztos, hogy elsőre szépen felfut kenyerünk, de sokkal laktatóbb, töményebb és persze „adalékanyagmentesebb” lesz.
És, hogy mi is kell pontosan a házi bagettedhez? Csupán:
30 g élesztő
300 g víz
150 g zabliszt
350 g rozsliszt
1 ek fruktóz
2 kk só
A teljes receptért keresd fel oldalunkat!
Kedvet kaptál és dagasztanál? Nálunk megteheted!  
Következő klubunk időpontja 2014. április 2, azaz HOLNAP 18:00! – Last minute akciónk keretében honlapunkon feltüntetett ajánlatunkon túl 30 % kedvezményt adunk!
Gyere el és megtanítunk az alternatív lisztekkel készült kenyérsütés mesterfogásaira és az elkészült remekmű mellé saját kezűleg készített joghurtot, vajat és házi sajtot is fogyaszthatsz.