Project Description

Tudtad, hogy a paradicsom fogyasztása elősegíti szervezeted és izomzatod erősödését, megtisztít és erőt ad?
Dísznövényből mindennapi táplálék
Hazánkban kezdetben dísznövényként termesztették (sőt, őshazájában még ma is teljesen közönséges, szinte már gyomnövény) – a két világháború közötti export illetve konzervgyártás adott felhasználásának új lendületet.  Nyersen, salátának, hidegkonyhai összeállításokban való fogyasztása a XX. század második felében terjedt el.
Miért is jó?
Szezonjában az egyik legnépszerűbb (gyümölcs)zöldség, melyet nem csak kellemes íze, hanem szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is kedvelhetünk.  Szervezetünket semmilyen plusz energiával sem terheli (100 gramm paradicsom alig 15 kcal-t, azaz 63 kJ-t tartalmaz), miközben számos jótékony vitamin forrása: C-vitamin (100 grammban 10-20 mg), A-provitamin és sokféle B-vitamin található benne. Ezen túl bőséges ásványi anyag-forrás is (nátrium, magnézium, foszfor).
A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Bőséges K-vitamin-forrás, így csontozatunk egészségét is megőrizhetjük fogyasztásával.  Riboflavin tartalma miatt a migrénnel küszködőknek is kiváló táplálék.
Levében sok az A-vitamin, mely serkentőleg hat immunrendszerünk működésére, valamint kifejezetten hatékony a bőrproblémák és napégések csillapításában. Kedvező hatással van a májunkra – káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy tisztítja a vért és a benne lévő mérget is képes semlegesíteni.
Ajánlatos jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olívaolajjal, avokádóval fogyasztani, ugyanis a karotinfélék zsírban oldódnak. A paradicsom és a brokkoli, a paradicsom és a zöldtea együtt fogyasztva nagyon hatékony harcosok a prosztatarák ellen.
Ne csak belsőleg alkalmazzuk!
A paradicsomban jelen lévő savak jótékony hatásúak, így remek arctisztító pakolást készíthetünk belőlük. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek, a népi gyógyászat ízületi gyulladás kezelésével kapcsolatban említi (fürdővízbe téve szárított levelét). Nehezen gyógyuló sebre is kiváló, hisz megtisztítja azt, elősegíti annak gyorsabb gyógyulását.
Elkészítenél egy olaszos paradicsomlevest, de nincs hozzá tuti recepted? Mi tudunk egyet. 🙂
A hozzávalói 4 főre:
100 g vöröshagyma
20 g olívaolaj
1000 g paradicsom
4 gerezd fokhagyma
100 g parmezán sajt
1 csipet bors
1 tk só
1 csokor bazsalikom
A teljes receptért keresd fel Dolce Vita Olasz főzőklubunk oldalát!
Érdekelnek Itália ízei? Szeretnéd saját magad gyúrni pizzatésztádat és elkészíteni otthonodban a többi mediterrán finomságot? Nem tudod, merre indulj? Segítünk! És még csak Rómáig sem kell menned…
Gyere el főzőklubunkba, ahol megtanítunk az egészséges, tartósítószer-, és színezékmentes alapanyagokból készülő ételek mesterfogásaiba, melyeket a kurzus végén meg is kóstolhatsz!
Látogass el oldalunkra és keresd a következő időpontokat az eseménynaptárnál. Vedd igénybe elsőklubozó kedvezményünket, hisz egy áráért ketten jöhettek!