Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy van-e igazán jó joghurt a boltokban, mely nem csak marketinget tartalmaz szemrevaló csomagolással. Sajnos kevesekben merül fel viszont az a gondolat, hogy bolti helyett házi joghurtot fogyasszon, pláne készítsen, hiszen a tejtermékek otthoni feldolgozása körül mindig egyfajta bizonytalan misztifikáció kering. Mi most megsúgjuk: teljesen alaptalanul!
Hőkezelés, élőflórák és baktériumok
A joghurt készülhet házilag és ipari gyártással is, mindkét esetben baktériumkultúrát használnak. A joghurtkultúrával beoltott tejet 6-8 órán keresztül körülbelül 42-46 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják, ugyanis a baktériumoknak ezen a hőmérsékleten a leggyorsabb a szaporodásuk. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus vesz részt. Abban, hogy melyik joghurt egészségesebb, még a dietetikusok sem értenek egyet. Összefoglalhatjuk viszont, hogy az élőflórás joghurt a legegészségesebb, abból is az, amelyeknek legrövidebb a szavatossági ideje. Ennek az az oka, hogy a hőkezelés során a hasznos probiotikumok egy része elpusztulhat.  A reklámokban hallhatunk tudományos és bűvös kifejezéseket, ám fontos tudnunk, hogy minden joghurt tartalmaz probiotikumokat, jótékony hatású baktériumokat.
Hasznossága, élettani hatásai
A fentebb említett baktériumok kifejezetten jó hatással vannak bélflóránkra, emésztésünkre. Rendszeres fogyasztásuk biztosítja jó közérzetünket, megvéd a magas vérnyomástól és megerősíti immunrendszerünket.
Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitamin-forrás. Ezeken kívül sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket. Így a legújabb kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja szervezetünket a mérgező anyagoktól.
Az élő kultúra enzimei „előemésztik” a laktózt a szervezet számára, így a rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a laktóz-intolerancia mértékét.  Felgyorsítja a zsíranyagcserét, és megszabadítja a testet a zsírpárnáktól – ezért fogyókúrákban rendszeresen szerepel.
Otthon? Hogyan?
Egyszerűen!  A hozzávalók csupán:
1000 g tej 1,5 %-os
120 g joghurt
Az elkészítés pedig:
1. Adjuk a joghurtot a tejhez és intenzív keverés mellett melegítsük 50 fokra.
2. Öntsük légmentesen záró üvegekbe, bugyoláljuk be.
3. Hagyjuk 8-10 órát pihenni, majd hűtőben tároljuk.
Ne felejtsük el a következő adag 120 grammját félretenni.
Ugye, hogy nem nehéz? Az elkészült joghurtot fogyaszthatjuk natúrként, esetleg friss gyümölcsökkel, müzlivel keverve. Reggelinek kiváló!
Felkeltettük érdeklődésedet, de úgy érzed, egyedül még sem menne? Esetleg szeretnéd ellesni a házi vaj, házi sajt és házi kenyér elkészítésének minden csínját-bínját? Gyere el főzőklubunkba és megtanítunk arra,  hogyan tudsz ínycsiklandó reggelit készíteni asztalodra, mely nem csak egészséges, de finom is!
További részletekért keresd fel kézművesklubunk oldalát és vedd igénybe elsőklubozó kedvezményünket!  A következő időpontokat keresd eseménynaptárunkban, érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n vagy hívd a 70/299-6-299-es számot!