Tudtad, hogy egy városi legenda úgy szól: aki sok répát eszik, az éjjel is élesen lát?
…méghozzá magas karotintartalma miatt, mely segíti a látást, sőt egy szál sárgarépa már elég ahhoz, hogy megelőzzük a farkasvakság kialakulását.
Tápanyagbomba
A sárgarépa tápanyagokban gazdag, igen jelentős vitaminforrás. Magas az antioxidáns karotintartalma – különösen bétakarotinban bővelkedik, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat, illóolajokat, C, B, E vitaminokat – továbbá kalcium, kálium, magnézium, nátrium, folsav, foszfor, vas, cink, króm is előfordulnak benne.
Hogyan használjuk fel?
Táplálóbb főzve (párolva), mint nyersen: a vastag sejtfalak miatt  a szervezetünk a nyers sárgarépa karotintartalmának csupán 3%-át tudja hasznosítani (pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható.). Hőkezelés során a sejtfalak meglazulnak és a karotin felszabadul.
A sárgarépa édes íze lehetővé teszi, hogy édességek is készüljenek belőle, mint sütemény, puding, gyümölcslekvár része. A sárgarépalé széles körben forgalmazott egészségvédő ital önmagában vagy mással keverve, kiválóan illik a céklaléhez, narancsléhez.
Napi 15 gramm sárgarépa fogyasztása fedezi a napi szükségletet, ezért figyeljünk oda a túladagolásra, mert inkább gyerekeknél ellenreakciót válthat ki. Magas bétakarotin tartalma miatt a cigarettázók nem tolerálják, ugyanis nikotin jelenlétében a karotin fölösleg nehezen ürül ki a vérből.
Élettani hatásai
Erősíti és serkenti az immunrendszert – magas antioxidástartalma védi a szervezetet fertőzések és a szabadgyökök támadási ellen. Rákmegelőző – poliacetilén tartalma különösen bélrák megelőzésben segít, de hatásos tüdő-, hasnyál-, gyomor, mell-, méhnyak és húgyhólyagrák ellen is. Lúgosítja a szervezetet – ez különösen jó hatással van a májra és vesére.
Rendszeres fogyasztása szépíti a hajunkat, bőrünket, körmünket. Pattanások kialakulását is megelőzi.
Olcsó, egészséges, finom és egész évben kapható. Kell ennél több? Bizony kell, mégpedig egy Ravasz Répatorta-recept, aminek a hozzávalói:
Tészta
4 db tojás
100 g olaj/olvasztott vaj
250 g dióliszt
125 g rizsliszt
280 g cukornak megfelelő édesítő
1 narancs héja
400 g répa
15 g sütőpor
5-10 g szódabikarbóna
1 csipet só
1,5 tk fahéj
0,5 tk szerecsendió
Máz
300 g krémsajt
50 g cukornak megfelelő édesítő
50 g vaj
30 g narancslé
Elkészítés:
Tészta
Reszeljük le a narancs héját. Tegyük félre egy tálba.
Reszeljük le a répát.  Tegyük félre egy tálba.
A tojásokat, olajat verjük habosra az édesítővel.
Egy nagyobb tálban keverjük össze az összes tészta hozzávalót.
Kivajazott formában süssük 30-35 percet 180 fokon előmelegített sütőben. Majd hagyjuk hűlni 20 percet.
Máz
Olvasszuk meg a vajat.
Adjuk hozzá a krémsajtot, édesítőt és a narancslevet, keverjük homogén krémmé.
A krémet egyenletesen oszlassuk el a kihűlt torta tetején.
Felkeltettük érdeklődésedet? Jelentkezz Sütiklubunkba most, ahol ezt a receptet is elkészítheted sok más íncsiklandó és egészséges finomság mellett! Vedd igénybe elsőklubozó kedvezményünket és egy áráért ketten jöhettek! Keresd következő időpontjainkat az eseménynaptárban, vagy érdeklődj a hello@easetherapy.hu címen.