Tudtad? Egy kis ízelítő az Olasz Est menüjéből: Olasz paradicsomleves friss bazsalikommal, parmezánnal Vedd igénybe elsőklubozó kedvezményünket és egy áráért ketten jöhettek!
Nem titok, hogy a tiramisu Olaszországból származik, pontos eredetéről több legenda is szól, egyes források szerint már a 17. században falták ezt a csemegét, mások a 19. századtól eredeztetik –a legelfogadottabb nézet szerint egy venetói étteremben készítették el először az 1960-as években.
A tiramisu, pontosabban tirami sú jelentése „dobj fel”, mely erősen utal a benne megbúvó kávé és kakaó élénkítő hatására. Az ősrecept szerint a piskótát kávéba mártották, majd egy mascarpone-tojás-cukor-keverékkel vonták be. Később ízesítették alkohollal, kezdetben (a gyermekekre és idősekre való tekintettel) csupán csak kávét tartalmazott.
Szeretnéd elkészíteni és átrepülni Itália ízbirodalmába? Tudunk egy jó receptet!
Anyaghányad 10 adagra:
1 kg mascarpone
kb. 60 db babapiskóta
kb. 3 dl hosszú kávé
6 cl Marsala bor (vagy esetleg amaretto)
5 db tojássárgája
5 ek porcukor
kakaópor
Elkészítés:
1. A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
2. Hozzáadjuk a 5 evőkanál porcukrot és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Kemény hab lesz, csak legyünk kitartóak.
3. Majd a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz. (Elég kemény hab lesz, kitartás.)
4. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
5. A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a bort/mandula likőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tepsibe egymás mellé helyezzük hosszanti irányba. A tepsit alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat. Ez a mennyiség pontosan egy 22×32 cm-es tálhoz elegendő.
6. A krém felét rákenjük.
7. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
8. Rákenjük a krém másik felét.
9. A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével az egész tetejét elsimítjuk.
10. Lefóliázva normál hűtőben 12 órát pihentetjük.
11. Kockára daraboljuk és szitált kakaóporral meghintjük. (Tehát csak tálaláskor, nem előtte!)
Mamma Mia! Cucina Italiana…
Szeretnél mediterrán hangulatot varázsolni a konyhádba, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Az EASE Therapy Olasz Estje Rád vár, ha szeretnél változtatni életmódodon, beleértve az étkezéseket is!
Házi besamel mártás
Bolognai Ragu
Lasagne tészta
Pizza margarita
…és természetesen az elengedhetetlen tiramisu.
Olasz Estünk következő időpontja 2014. március 28, 17:00. További információért érdeklődj emailben a hello@easetherapy.hu-n vagy hívd a 70/299-6-299-es számot!
(Forrás: Az autentikus receptet strawberry, a nempiskota.blog.hu bloggerinája tárta nyilvánosság elé. A teljes posztot itt találod! http://nempiskota.blogspot.hu/2010/04/az-igazi-tiramisu.html)
Dobódj fel velünk!ease_agota2022-09-19T20:36:40+00:00