Viszkető szem, orrfolyás, duzzadt nyálkahártya – sokaknak ismerősen csenghetnek ezek a problémák, hisz tavasszal (sőt enyhe idő esetén akár januártól) megtelik a levegő virágporral, ráadásul ez a pollenterhelés évről-évre erősödik.
Mi is az allergia?
Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, mikor a szervezet a környezet általában ártalmatlan anyagaira védekező reakciót indít be. A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz.
A pollenallergiától szenvedőknek ezért érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzásának szezonjával, ebben lehet segítségükre a pollennnaptár.
Ne nyúljunk rögtön a gyógyszerekhez!
Több természetes gyógymód létezik, mellyel enyhíthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük allergiás tüneteinket.
Telítetlen zsírsavak
Az erős gyulladásgátló hatással bíró telítetlen zsírsavak sokat segíthetnek: az olívaolajban, lenmagolajban, tengeri halakban található zsírsavakat a táplálkozás során vagy kapszula formában már az allergiaszezon előtt érdemes szervezetünkbe bevinni. A tejet és a marhahúst viszont kerüld el!
Gyógynövények
A páfrányfenyő (ginkgo biloba) ginkgolid-tartalmánál fogva gátolja egy allergén vegyület működését, így hatékonyan csillapíthatja allergiás tüneteinket. Jótékony hatással bír még a csalán (gyulladásgátló hatású, természetes antihisztamin-forrás), a kakukkfű és a lándzsás útifű, melyet tea és szirup formában is alkalmaznak.
Akupunktúra
Az akupunktúra mellékhatások nélkül segít csökkenteni a szénanátha tüneteit: aktivizálja a szervezet védelmi rendszerét és javít a keringésen. Ahhoz, hogy a tünetek jelentősen enyhüljenek, általában tíz alkalomból álló kezeléssorozatot írnak elő, majd később havi egy emlékeztető kezelést a pollenszezon idején.  A kúrát érdemes már a szezon előtt elkezdeni, a megelőző kezelésekkel sokkal hatásosabban küzdhetünk allergiánk ellen.
Szeretnél gyógyszer nélkül gyógyulni? Segítünk! Próbáld ki akupunktúrás gyógymódunkat – garantáltan fájdalommentes! Keresd fel oldalunkat és kérj időpontot!